La Vall d'Àrreu, al Pallars Sobirà,
és una de les darreres valls verges del Pirineu Català. És
un dels pocs exemples de valls pirinenques on no s'ha fet cap tipus d'intervenció
transformadora o destructiva: no te accés rodat, tampoc aprofitaments
hidroelèctrics, ni línies d'alta tensió i l'aprofitament
forestal és escàs o inexistent. El resultat d'aquest aïllament
és l'existència de boscos vells sense intervención
humana, únics al Pirineu, fauna amenaçada (ós bru,
gall fer, mussol pirinenc, picot negre, perdiu blanca, llúdriga,
etc.) i un paisatge de muntanya modelat per fenomens glaciars que ha fet
de la Vall d'Àrreu un espai amb vocació prioritària
per a la conservació. La Vall d'Àrreu forma part de l'espai
natural "Alt Aneu", inclòs al Pla d'Espais d'Interés Natural
de la Generalitat de Catalunya (PEIN) i està proposat com a Lloc
d'Interès Comunitari per a formar part de la Xarxa Natura 2000,
que és la futura xarxa d'espais protegits de la Unió Europea.
Molt a prop, a la Val d'Aran, l'estació d'esquí de Baqueira-Beret (propietat de la companyía asseguradora Catalana Occidente), ambiciona aquest espai protegit planejant una nova mossegada sobre l'alta muntanya pirinenca. L'ampliació de Baqueira-Beret sobre la Vall d'Àrreu projecta 15 nous remotadors mecànics, 18 pistes d'esquí, 3 restaurants , 3 edificis d'allojaments, 2 preses d'aigua, 20 kilómetres de pistes, 15 kilómetres de canalitzacions per la neu artificial, moviments de terres, tales de boscos, etc. Tot aquest disbarat sota la bandera, com sempre, del desenvolupament econòmic i els llocs de treball.
La Plataforma pel Desenvolupament Sostenible pel Massís de Beret, formada per les principals associacions excursionistes i ecologistes de Catalunya i de la resta de l'estat, comparteix amb els habitants i responsables polítics del Pallars Sobirà la preocupació pel desenvolupament econòmic d'aquesta zona d'alta muntanya. Soms conscients que una de les principales amenaces per aquestes valls són el declivi poblacional i la manca d'alternatives a las forma de vida tradicionals. Però en cap cas creiem que fer macroestacions d'esquí i destroçar el paisatge i els valors naturals sigui l'aposta més avantatjosa a mig-llarg termini. Els espais protegits també generen ocupació estable i funcionen com a dinamitzadors de l'economia i del sector serveis. És factible promoure una oferta àmplia, diversificada on l'esquí estigui present, per sense caure en els errors anteriors d'hipotecar els recursos naturals i generar la massificació i aglomeració a la muntanya.
En un primer moment i abans que es fes públic el projecte de Baqueira Beret l'associació ecologista DEPANA i el Centre Excursionista de Catalunya van proposar la creació d'un espai protegit en aquesta àrea, l'anomenat Parc de l'Alt Pirineu. Davant el projecte d'ampliació del domini esquiable de l'empresa i de com anaven els esdeveniments es va crear la Plataforma, la qual va presentar el passat mes de gener al·legacions contra l'esmentat projecte. Paral·lelament hem proposat una alternativa respectuosa amb el medi perque les Valls d'Àneu es beneficiessin del turisme de neu. Aquesta alternativa proposava fer servir la Vall de la Bonaigua (per on passa una carretera i diverses línies elèctriques i per tant l'impacte seria molt menor) per instalar els remuntadors per accedir al domini esquiable actual de Baqueira.
ARA ET DEMANEM, que també facis arribar la teva negativa a aquesta ampliació als responsables de l'empresa Catalana Occidente (accionista majoritària de Baqueira-Beret S.A.), al senyor Miquel Roca ("Defensor de l'assegurat" d'aquesta companyia) i al Conseller de Medi Ambient, el Sr. Felip Puig. Et proposem un text de queixa, però pots, mantenint els punts fonamentals, donar-li el teu toc personal, et recordem que és molt important que el to de la carta sigui de respecte cap a tot el món, per no perdre credibilitat.
SI A L'ESQUí, PERò NO AIXí. IMPLICA'T.
Un cop més, moltes gràcies per la teva col.laboració.
PLATAFORMA PEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DEL MASSÍS DE BERET